Thema's

Thema's 

Ieder van ons is uniek en veel meer dan de optelsom van de ervaringen die we in het leven hebben gehad. De kunst is te ontdekken hoe die ervaringen met elkaar samenhangen en hoe ons unieke potentieel hierbij kan helpen. 

Burn-out en Depressie

Iedereen weet hoe het voelt als je moe bent, een nacht niet goed hebt geslapen, of als je geheugen je even in de steek laat. Velen van ons weten ook hoe het voelt als je een dag ’geen zin’ hebt of in een mineurstemming bent. Herstellen gaat in zulke gevallen bijna vanzelf omdat de oorzaak vaak duidelijk is, omdat we het accepteren of actie ondernemen en omdat zulke gevoelens vaak niet gepaard gaan met negatieve gedachten over onszelf. 
Bij Burn-out en depressie gaat het niet om ‘een dag’ en het gaat niet zomaar vanzelf over. Soms is de aanleiding of de oorzaak duidelijk, soms is er niet ‘één’ oorzaak. Soms is het zover gekomen, dat je het gevoel hebt niet meer in staat zijn te denken of krijg je hoofdpijn alleen door eraan te denken. 
Je voelt je hopeloos omdat je je geen raad meer weet of het niet direct lukt een oplossing te vinden. Je hebt dan vaak ook negatieve oordelen over je zelf, je bent gefocust op wat niet lukt, op wat je niet kunt, je ziet door de bomen het bos niet meer. Je raakt gevangen in een negatieve spiraal, die je functioneren en je leven nadelig beïnvloedt wat op zijn beurt je zelfwaardering en het positieve beeld van jezelf schaadt.

Herken je dit? 
Blijf er niet mee zitten en ga samen met mij op zoek naar de kracht in jezelf om hier uit te breken. 
Er is veel waarmee ik je hierbij kan helpen, er is veel wat je van jezelf kan ontdekken, er is veel waarover je je trots kunt voelen en trots mag zijn. 

Laten we elkaar ontmoeten en erover praten. Ik ben benieuwd naar jou en jouw persoonlijke verhaal. 

                                                                                                                 

Maak een afspraak

Angst

Iedereen is weleens bang. Angst is een emotie, en bovendien een nuttige en gezonde reactie als je daardoor gevaarlijke situaties kan vermijden. Als bijvoorbeeld het brandalarm op jouw werk afgaat of de vlam in de pan slaat tijdens het koken dan kom je razendsnel in actie om de brand te blussen, en jezelf en anderen in veiligheid te stellen. 
Maar er zijn ook situaties die feitelijk geen dreigend gevaar oproepen, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen of met het openbaar vervoer reizen, maar bij sommige mensen toch veel angst opwekken, zo veel dat men niet meer naar buiten durft. Angst beheerst dan je leven.
Of het nu gaat om vliegangst waardoor je niet meer reist, om angst voor openbare of gesloten ruimtes, waardoor je bepaalde plekken mijdt of om paniekaanvallen waardoor je examens, presentaties of sociale situaties uit de weg gaat: als angst je verlamt en je je persoonlijke functioneren en groei belemmert, dan is angst niet gezond meer en het is zaak die angst het hoofd te bieden. 
Ik kan je daarbij helpen met een aanpak die specifiek op jou gericht is. Zet de eerste stap in de richting van een leven vrij van angst en maak een afspraak.
Maak een afspraak

Relaties

We zijn sociale wezens en we gaan dagelijks allerlei relaties aan: in de liefde, thuis, op het werk, in de familie, op school, of online op social media. We hebben niet met iedereen een diepe of zeer persoonlijke relatie, toch is de kwaliteit van al deze verschillende relaties van invloed op hoe we over onszelf denken, over hoe we ons gedragen en hoe gelukkig we ons kunnen voelen. 
In elke relatie spelen bewuste of onbewuste verwachtingen een rol. 
Die verwachtingen en de rol(len) die we in een relatie vervullen, kunnen zorgen voor spanningen en conflicten. Daar is op zich niks mis mee. Vaak verdwijnen deze spanningen als sneeuw voor de zon, soms komen we er uit na een goed gesprek, luchten we ons hart en kunnen we verder. Soms wordt een relatie hechter na een conflict. Soms komen we samen tot de conclusie dat we veranderd zijn, maar dat we uit elkaar gegroeid zijn en dat een relatie eindig is.
Maar soms lukt het niet om een oplossing voor die spanningen te vinden, hoe graag we dat ook willen. We raken verstrengeld in eindeloze ruzies, herhaalde verwijten of juist een hardnekkig zwijgen. Omdat we niet naar elkaar luisteren, elkaar niet begrijpen, omdat we ons boos en gekwetst voelen, omdat we denken ‘niet gezien’ te worden. Verwachtingen worden dan 'eisen'. Onze communicatie is niet langer een vorm van elkaar vinden, van verbinding, maar een vorm van bewuste of onbewuste agressie, die ertoe leidt dat we elkaar kwetsen. 
Herken je dit in jouw relatie en willen jullie daar samen iets aan doen? Ik wil jullie helpen om elkaar weer te vinden.
Verwachtingen die 'eisen worden' zijn in feite behoeften, van onszelf en van de ander, die niet erkend worden. Misverstanden, conflicten en crisis kunnen ontstaan als we deze behoeften niet erkennen, als we hier geen gehoor aan geven, als we niet naar elkaar luisteren of elkaar begrijpen, als we elkaar niet tegemoet komen. 
Hoe zou het zijn als we in plaats van ‘verwachten’ onze behoeften zouden erkennen en deze op een geweldloze manier communiceren? 
Hoe zou het zijn als we potentiële conflicten in vreedzame dialogen zouden kunnen veranderen die ons aan elkaar verbinden? 
De Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg heeft dit onderzocht en in kaart gebracht in zijn boek “Geweldloze Communicatie”. In mijn praktijk integreer ik zijn inzichten en methode met technieken uit andere stromingen en hypnotherapie. 

Ik help niet alleen stellen (hetero, Holebi/LGBT), maar iedereen die op het relationele vlak verstrikt is geraakt in een conflict of een crisisperiode meemaakt. Voorbeelden van andere relaties zijn: moeder en/of vader en zoon of moeder en/of vader en dochter, zussen, broers, vrienden of werkcollega’s. 
Therapie helpt om: elkaars behoeften te herkennen en te begrijpen, om los te laten wat losgelaten kan worden (angsten, boosheid, verdriet,...), om te zeggen wat nodig is om te zeggen, zodat liefde en waardigheid herstelt kunnen worden ook wanneer de wens is om een relatie te beëindigen. 
Maak een afspraak

Praat met mij

De eerste stap in therapie is praten. Laten we elkaar ontmoeten en praten over wat je last van hebt en wat je wilt veranderen
Maak een afspraak
Share by: